top of page

Öko tudatosság és a horgolás

A Föld napja alkalmával útnak indítok egy sorozatot: Milyen hasznos holmit tudunk horgolni és ezzel az ökológiai lábnyomunkon csökkenteni? Évek óta nyomasztó számomra a rengeteg le nem bomló műanyag hulladék, a következmények és a sok teher amit hátra hagyunk a következő generációnak, illetve a Földnek. Vajon mit tudunk jobban csinálni? Kezdjük a hobbinkkal és horgoljunk :)

öko tudatos horgolás zero waste horgolt konyhai törlő

Évekkel ezelőtt az első tudatos lépésem az volt, hogy nem téptem le műanyag zacskót egy fürt banánnak. Elgondolkoztam, mennyire feleslegesen használtam el addig amíg hazavittem - rendszerint elszakadt, ha mégis félre tudtam tenni, később sem használtam újra, csak gyűltek a fiókban. Ma már nem tudnám megindokolni, minek kellett a banánhoz is az a zacskó :)

Apró változás vot egy másfajta gondolkozás felé, de egyre több követte és innen nézve együtt ez már egy hatalmas lépés. Nem tudom megmondani mennyit számít, mennyire lesz hatással a jövőre, csak azt tudom, hogy ezt a megtanult gondolkodást szeretném továbbadni a gyerekeimnek is.


Ebben a cikkben nem fogok kitérni a saját háztartásunk változásaira, maradok a horgolásnál - fonalaknál, esetleg a varrásnál - és összefoglalom, mit szeretnék majd ebben a blogsorozatban veletek megosztani. Elsősorban olyan ötleteket amikkel ki lehet váltani a műanyag, vagy nehezen bomló táskákat, tartókat, takarító eszközöket. A legtöbb használati-háztartási tárgynak már létezik környezetbarátabb alternatívája is, ezek közül pedig nagyon sokat magunk is elkészíthetünk!


zero waste környezet tudatos horgolt táska tartó konyha fürdőszoba
horgolt táska és tartók

Képek forrása

táska: horgolós újság a 60as évekből, üvegvédő: koreai blog (IG: @rudal52), tárolók: brazil webshop (isa_arteecrochet)


Emellett szeretnék olyan használati tárgyakat bemutatni, amik ajándékba, vásárokba is készíthetők, de ezt az irányvonalat képviselik.


zero waste horgolt háztartás horgolt apróság ajándék környezettudatos

Képek forrása:


Természetesen a gyerekszoba illetve az olyan amigurumik sem maradhatnak ki, amik plusz hasznos funkciókkal vannak ellátva. Fejlesztő játékok, szortírozók, pakolásban segítő tárolók és ehhez hasonló fonalból készült tárgyak kerülnek majd ebbe a témába.


horgolt babaholmi gyerekszoba horgolás természetes játék

Képek forrása


A sort hosszan lehetne még folytatni és fogom is, a ruhadarabokat, mamuszokat, stb még meg sem említettem :D Elsőre lehet nem is hinnénk mennyire megszoktuk már a mű anyagokat, mennyire a mindennapjaink része és igazából, mennyire sok olyan van, ami szebb és jobb is lehetne.

Hiszem, hogy egy-egy apró változás is sokat jelent és a hobbinkon keresztül elindulva bizony lehet egyszerűbb is ezen az úton elindulni.


Remélem velem tartotok majd a továbbiakban és kíváncsi leszek mit tapasztaltok, nálatok mi az ami beválik - mert ez is természetes, hogy mindenkinek más lehet a jó.


A következő részt egy hét múlva tervezem, rögtön egy konyhai használati tárggyal. Addig nézegessétek ti is a Pinterestet

233 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


Nem találtad meg amit keresel?

Megjelent mintáimat folyamatosan töltöm fel a boltba, és mutatom be a honlapon, illetve a blogon is. 

Használd a mintakeresőt fonal vagy akár nehézségi szint szerint

amigurumi crochet pattern boogamigurumi horgolásminták

boogamigurumi horgolásminták magyar nyelven