top of page

Horgolás inspiráció a Föld Napja alkalmából

Frissítve: ápr. 10.

Április 22. a Föld Napja... Mit lehetne horgolni iskolai, vagy ovis ismeretterjesztő eszköznek? Milyen üzenete van egy kis figurának? Amigurumi horgolása szemléltető eszköznek.


Horgolás inspiráció a Föld Napja alkalmából

A gyerekeimnek kezdtem el horgolni - szerettem volna saját két kezemmel nekik játékokat alkotni. Ahogy nőttek egyre több pluszt tudtam beletenni a kis figurákba, tanultak ők is és én is - együtt fejlődtünk. Fontos lett a jövőnk, a környezetünk, amire kiváncsian figyeltek és rengeteget tanultunk együtt.


Amikor a "Van időm amigurumizni" Facebook csoportban az egyik kihívás témája a Földgömb lett - nálam nagyon beindultak a fogaskerekek. Olyan figurát szerettem volna hozzá kapcsolni, ami mindenki számára kedves, ami apró kézzel fogható, mutatós és lehet vele játszani, tanulni. Elmesélhetjük az óceánok fontos szerepét a kék bolygó életében, megismerhetjük a földrészeket.Elsőnek a kis teknős készült el, nagyon gyors horgolásmintával. A részeit varrás nélkül egybehorgolva. A leírása sem túl bonyolult, haladós, mégis van benne érdekesség :)
Majd kisebb fejtörést okozott, hogyan lehet a legegyszerűbben a Földgömböt hozzá elkészíteni. A horgolásminta egyszerű gömb, a földrészek megjelenítése már nehezebb feladat. A színváltásokkal, tapestry technikával nem is próbálkoztam, a hímzés sem tűnt egyszerűbbnek. A festés mellett döntöttem.

Amigurumi festéshez elsősorban textilfestéket ajánlok, ennél a gömbnél kipróbáltam a filctollat és az akril festéket is. Videón be is mutatom, hogyan készült akril festéssel a Földgömb:Ezután már csak egy lépés volt a nagy méretű Földgömbbel a horgolt zsenília fonalas plüss teknős - az ötletet Bölcskei Andi valósította meg elsőnek.
Külön minta készült a nagyobb horgolt Földgömbhöz - catania fonalból - ehhez egy kidolgozottabb térkép is készült, két részes videóval. Sőt egy különleges festéket is kipróbáltam vele.

Nagyon élveztem a Földgömb Projektet - szerintem sokan el is készítették oviba, iskolába a gyerekeknek. Ilyenkor érzem kicsit azt is, hogy nem csak elveszünk a környezetünktől, hanem adunk is. Remélem a gyerekeink bölcsebbek is lesznek, hogyan óvják meg a bolygónkat.Ti horgoltátok169 megtekintés0 hozzászólás