top of page

Horgolt virág drótozás - eszközök és összeállítás

Frissítve: ápr. 1.Realisztikus horgolt virágokat készítettem eddig és talán nem teljesen amigurumi a drótozott virágok horgolása, de mindenképpen új világot nyit meg a kreativitásban.

Ebben a blogbejegyzésben betekinthetsz a drótozott virágok készítési folyamatába a különböző horgolt virág minták segítségével megmutatom, hogyan kell drótozni.Alapanyagok horgolt virág készítéséhez

 

Horgolt virág drótozás - eszközök és összeállítás
Fonal:

bármilyen fonalból lehet virágot horgolni, viszont azt tudni kell milyet szeretnénk.

  • A vékonyabb horgolócérnák alkalmasak az élethű virágokhoz, azokhoz amelyek aprólékosak, méretarányosak.

  • A vastag, pl plüss fonalak inkább a játékos, elnagyolt formákhoz alkalmasak, pl. egy szuper virágpárna készülhet belőle.

  • A közepes vastagságú pamutokból kényelmes horgolni, jobban kézreáll és talán ez a legjobb választás kezdésnek. Ugyanúgy lehet dísz vagy játék virág is belőle.

Elsősorban horgolócérnával készítettem drótozott horgolt virágokat, de a bejegyzés végén különböző fonalakra találsz még horgolásmintákat drótozás nélkül is.


+Effekt fonalakkal lehet kiegészíteni, pl mohát vagy füvet is varázsolni a virágokhoz.
Drót: 
Horgolt virág amigurumi drótozás - eszközök és összeállítás

A legjobb választás szerintem a kertészeti drót, akár bevonatos (zöld) akár sima, amit bármelyik kertészeti áruházban kapni. Nem a gyors kötöző drótra gondolok, aminek vékony lapos műanyag borítása van, hanem olyan 0.3-0.7mm átmérőjű drótra, ami könnyen hajlik, megtartja a formáját, de nem törik. Pont annyira merev illetve hajlékony amennyire kell a virágokhoz.

A zöld színű külön praktikus a szárakhoz, ha át is látszik, nem zavaró.

A drótozáshoz is kellenek eszközök: drót hajlító fogó és drótvágó. Megkönnyíti a munkát és szebben lehet alakítani a virágok formáját is.


Virágszár takaró szalag:
Horgolt virág drótozás - eszközök és összeállítás

Szintén fontos alapanyag ez a kertészeti boltokban, virágüzletben kapható ez a ragasztós krepp szalag. Praktikus mert a kilógó fonalvégeket és a drótozást összefogja, nem kell külön ragasztani, kicsit nyúlik is és könnyen kezelhető. Elég jó a színválaszték is belőle.horgolt drótozott tavaszi virág sárga nárcisz ajándéktárgy
a takaró szalag levélhez is tökéletes


Részletek

 

A horgolásmintától függ, hogy a virág mely részeibe kell belehorgolni a drótozást. Legtöbbször a szárban és a szirmokban van elvezetve, amit horgolás közben kell hozzá fogni a darabhoz.

Türelem és gyakorlat: ki kell tapasztalni, hogyan áll kézre a drótozás.


Horgolt tavaszi tulipán virág levél drótozás - eszközök és összeállítás


Általában a horgolás utolsó soraiba teszem a drótot, az előző sor szemeire fektetve. A horgolótűvel a szem alá öltve, majd a drótozás felett áthúzva a fonalat a horgolt pálca teljesen körbefogja a drótot.


Dróthajlító fogóval szépen lehet az élesebb íveket is kialakítani.


horgolt hóvirág horgolásminta amigurumi hogyan kell drótózni

A drót kilógó végeit érdemes hosszúra hagyni, azokkal később lehet majd a szárat erősíteni.

A szirmokban lévő drótozás több figyelmet igényel, ne húzza össze nagyon a virág szirmait, annyira lazára kell hagyni, hogy állítható legyen.Összeállítás


A drótozott virágok legnehezebb része talán az összeállítás. Ha mintaleírás nélkül először készítesz ilyet, akkor jobb előre tervezni, melyik drótot hagyod meg,milyen hosszan és melyiket dolgozod el...

Minél több elemből áll a virág, annál nagyobb lehet a káosz :) viszont annál szebb lesz az eredmény. Ennél a liliomnál sok drótot hagytam a szárához, hogy elég mereven tudja tartani magát.

Szártakarásnak lehet horgoló cérnát is használni.

Horgolt virág drótozás - eszközök és összeállítás

Összefoglalva, a drótozás bár nagyon bonyolultnak tűnhet, szerintem megtanulható csak bele kell rázódni, ki kell próbálni. Egy biztos, hogy a végeredmény nagyon is megéri.Ha ez a blogposzt inkább megrémített és úgy gondolod nem neked való, de mégis szeretnél virágokat horgolni, jó szívvel ajánlom neked ezeket a horgolás mintákat a magyar tervezőktől: