top of page

Horgolt edényalátét kezdő mozaik horgolás minta

Öko tudatos horgolás blogsorozat: horgolt edényalátét

Horgolt edényalátét mozaik horgolásminta kezdőknek ökotudatos ajándék
Infó: a boogamigurumi.com blogon megjelenő fotókat kizárólag forrásmegjelöléssel lehet felhasználni

Örök darab, hasznos és emellett a saját stílusodra igazíthatod, színben és formában szinte végtelen változatban elkészíthető. Szuper kézműves ajándék, haladós horgolt vásári portéka, de akár maradék fonal eltűntetésére is alkalmas.


Háttértörténet - miért ez a horgolásminta?

A házunk vásárlásakor az előző idős tulajdonostól örököltünk egy régi horgolt edényalátétet, bár már évek óta horgoltam mégsem tudtam rájönni, hogyan készült. Nagyon tetszett a mintája, igaz a színe nem a mi világunk volt, ettől függetlenül napi használatba vettük, hiszen nem dobunk ki olyat amit még tudunk használni.

Amikor megfogalmazódott bennem ez a blogsorozat, elondolkoztam milyen hasznos horgolt darab lenne jó kezdésnek és akkor a lányom hozta elém újra az ötletet. Ők ugyanis edényalátétet horgoltak az iskolában, azzal tanulták meg a horgolás alapjait. Szuper! Hiszen ez egy olyan kezdő darab, ami egyszerű, hasznos, és mégis rengeteg a lehetőség benne.


Szóval csak visszakanyarodtam az örökölt horgolt alátéthez - hogyan készült? Meg tudom horgolni, vajon meg tudom nektek mutatni a mintáját?

horgolt alátét crochet

Sokáig keresgéltem míg végül a mintát a "Stricklinge" oldalon megtaláltam. Lényegében egy horgolt hálóba van belefűzve két réteg láncszemsor. Nekem ez a technika elég macerásnak tűnt, így végül egy nagyon hasonló, de másik leírást kerestem mozaik horgolással.

Ebben a horgolás technikában két hálót kell meghorgolni egyszerre, úgy hogy ezt a különleges mintát adja. Pontos leírást nem találtam, így >>> fotók alapján készítettem el <<<


 

Szükséges alapanyagok

  • Fonalak - lehetőség szerint két különböző színű, vastagabb sima pamut fonal. 85m vagy 115 m / 50g (8/8, 8/6) Ebben a leírásban a színátmenetes fonal egy kevert anyagú fonal. Maradék fonalaknál fontos hogy két közel azonos vastagságú fonal legyen.

  • a fonalakhoz megfelelő horgolótű, amivel nem lesz túl szoros, vagy túl laza


Érdekes, hogy németül Topflappen- (=edényfogó), illetve Schulgarn (=tanulófonal) néven ismertek - ezek az általában tiszta pamut kezdő fonalak. Valamivel vastagabbak mint a catania és nem olyan merevek.


A mintát magadnak tudod méretezni - amilyen hosszúra/szélesre szeretnéd, csak az alap láncszemsor osztható legyen hárommal és addig horgolod a sorokat amíg szeretnéd. Az ilyen mintákban az a legjobb, hogy bármilyen fonalból készülhet, alakítható a mérete.

 

A leírásban használt rövidítések:

Lsz - láncszem

ERp- egyráhajtásos pálca

Háló minta - egy lsz, egy szem kihagyás után a következő szembe ERp

Egyszínű fonallal (sötét szürke)

  1. A nagyobbik méretet 30 láncszemmel kezdtem, a kis poháralátétet - amit itt bemutatok - 15 szemmel.

láncszemsor horgolás minta edényalátét

A láncsor végén 3 szem soremelés után horgolj plusz egy láncszemet, majd a tűtől vissza számított 6. szembe egy ERp-t

horgolásminta edényfogó, edényalátét ábra ERp Lsz egy szem kihagyás

2. A sor végéig horgold meg a háló mintát.


egyszerű horgolt edényalátét mozaik horgolás alap

3. Válts át a másik fonalra. A színes fonallal horgolj ugyanannyi láncszemet (15), majd fűzd bele az előbb horgolt hálóba (3-4. képen)

kezdő horgolt edényalátét mozaik horgolás alap

horgolt edényalátét mozaik horgolás alap

5. 3 láncszememelés után horgolj plusz egy szemet és kezdd el a háló mintát. Mindig az aktuálisan horgolt szín előző láncszemei alá kell horgolni, felváltva azon az oldalon ahol elől van a láncsor. Lásd a képeket - hamarosan elérhető lesz a videó is.

horgolt edényalátét mozaik horgolás alap

6. Folytasd a minta horgolását a kezdő fonallal, visszafelé.

7. majd ismételd meg a másik színnel is.

horgolt mozaik minta

Addig ismételd a sorokat váltakozva a két színnel ameddig szeretnéd - vagy eléred a négyzetes formát. Az utolsó, záró sorod a kezdő színnel (sötét szürke) legyen.


lépcsős horgolásminta

A formáját szépen megtartja így is, de ha szeretnéd, körbe szegheted rövidpálcákkal, készíthetsz neki akasztót 10-15 szemes láncsorral. A fonalvégeket dolgozd el alaposan.

Bátran variáld a színeket, ha elakadtál írj nyugodtan itt az oldalon, segítek.Ha érdekel a téma és szeretnél még hasonló leírásokat, horgolás mintákat, tippeket akkor iratkozz fel a honlap hírlevelére, hogy azonnal értesülj a megjelenő blogposztokról.


Örülök, ha velem tartasz egy egészségesebb, természetesebb és tudatosabb háztartás kialakításában.207 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Nem találtad meg amit keresel?

Megjelent mintáimat folyamatosan töltöm fel a boltba, és mutatom be a honlapon, illetve a blogon is. 

Használd a mintakeresőt fonal vagy akár nehézségi szint szerint

amigurumi crochet pattern boogamigurumi horgolásminták

boogamigurumi horgolásminták magyar nyelven