top of page

Milyen a babáknak horgolt biztonságos játék?

Frissítve: ápr. 1.

Mire kell odafigyelni horgolás közben, ha babajátékot készítünk a piciknek? Mitől lesz biztonságos 3 éves kor alatt? Milyen fonalból, milyen mintából horgolunk kicsiknek?


MIT TARTUNK FONTOSNAK, HA PICI BABÁKNAK KÉSZÜL EGY AMIGURUMI JÁTÉK ?


A kereskedelmi forgalomba került játékoknak meg kell felelniük a CE minősítésnek - ez nem azt jelenti, hogy mind át is esik rajta, csak van egy előírás, amit a gyártónak be kell tartania a játékok készítése során - ezt vállalja, ha ráteszi a CE jelet.


A kézművesek által készített játékok sem kivételek ez alól - bár a gyakorlat teljesen mást mutat! A CE minősítésnek vannak szabályai, követelményei - ezek elérhetőek a hétköznapi készítőknek is. A minőségi tesztelésre, dokumentációra most nem térek ki, csak az alapvető dolgokat ismertem - hogyan készüljön jó minőségű horgolt amigurumi figura.


FONAL - bababarát fonal

Fontos, hogy

 • strapabíró fonal legyen

 • alkalmas festékkel/anyagokkal legyen kezelve

 • ne szöszöljön

 • ne szakadjon könnyen

 • nem jó ha kinyúlik

 • legyen minőségi anyagból

Sokan csak a mercerizált pamutokat használják (mint pl a Catania). Erős, kedvelt fonal, de van más szempont is amit figyelni kell. Játékok esetében például a CE tanusítványhoz csak olyan fonal alkalmas aminek a festékanyaga garantáltan nem árt - GOTS minősítés a feltétel a fonalak esetében, de ilyen mercerizált pamut nincs, csak sima pamut.

Öko- Tex minősítést már több elérhető mercerizált fonal is kapott, ez is kizárja a legtöbb káros anyagot a gyártás során és ez fontos szempont.

Itt lehet ellenőrizni a tanusítványokat

A fonal szerkezete is mérvadó: szöszös, bolyhos fonalból a szálak a légutakba, tüdőbe jutva akár gyulladást is okozhatnak, ezért sem ajánlott a használatuk.


TÖMŐANYAG

Fontos, hogy

 • ne poroljon (pl szivacs - ami idővel szétporlik)

 • könnyen ki tudjon száradni mosás után (ez nagyobb figuráknál lehet gond)

 • antiallergén anyag legyen

 • ne legyen romlandó/molyosodó anyag (pl rizs, bab)

Ha a tömőanyag csomagolásán fel van tűntetve a DIN EN 71-3, akkor bátran használható. Minden más esetben mérlegelni kell.


Elsősorban szilikonizált polyester golyókat használunk (PES golyó), minőségi párnatölteléket, ami tartja a formáját, antiallergén, és gépben mosható.

A vatelinnel nekem az a tapasztalatom, hogy nem tartja rendesen a formáját - mosás során inkább összetapad, ellentétben a PES golyókkal, amik szétrázódnak.


Természetes alternatívák: kártolt gyapjú, növényi rost/szál (kapok, kukorica, pamut, len stb) Minőségben megfelelhetnek, de ezeknél figyelni kell a gépi mosásra - illetve számításba kell venni, hogy idővel a használat során összeeshetnek, tömörödnek.

Melegíthető (pl cseresznyemag), illatosító anyagokat (levendula) a moshatóság miatt is praktikusabb külön KIVEHETŐ vászonzsákba varrva rakni - a figurákba is úgy eltenni, hogy a picik ne férjenek hozzá (megoldható de tényleg figyelni kell erre is)


ORR ÉS SZEMEK

Fontos, hogy

 • tényleg biztonságosan lehessen feltenni -inkább hímezve legyen

 • ne lehessen kiszedni, kikaparni, leharapni

 • varrásnál szakadás biztos cérnát használj

A biztonsági szemek/orrok olcsó változatai nem biztonságosak. Vannak minőségi, drágább darabok, akár fém hátlappal, ezek már inkább megfelelnek a biztonságos feltételeknek. Itt is a DIN EN 71-3 szabvány lehet a mérvadó, illetve a hímzett szem és orr. A gombok is könnyen törhetnek, varrásukra külön figyelni kell, a kisebb gyöngyök meg szerintem eleve alkalmatlanok piciknek készült játékokon.

A kicsik kezeiben hihetetlen erő van - szeretik piszkálni a csillogós darabokat, a biztonsági szemben látják magukat is, túlzottan érdekes rész lehet számukra. Piszkálják, babrálják, ráharapnak, feszegetik - több példát is olvashattunk, hogy megoldják a leszedését, ha akarják. Gond akkor van, ha le is nyelik, esetleg félrenyelik és a nagyobb darab elakad valahol.


HORGOLÁS

Fontos, hogy

 • szoros legyen

 • megfelelő méretű legyen

 • minél kevesebb varrással

A figura ne legyen lyukacsos - a megfelelő tű és technika használatával nem lehet gond.

Legyenek a méretei biztonságosak: ne tudja teletömni a száját, rátekerni a nyakára, ne akadjon bele az ujja (pl a szundikendőknél) Sokszor egy horgolt figurából alvópajti is lesz - alvás közben sok minden történhet - forgolódik, magára tekeri, beleakad, magára húzza - amikor a szülő nem áll ott minden percben, megeshet a baj. Olyan figurát horgoljunk aminek nincsenek levehető darabkái, külön apróságok (pl. díszgomb) felvarrva!


KIEGÉSZÍTŐK PL. CUMILÁNC, KARIKA, CSÖRGŐ, STB

Fontos, hogy

 • babáknak adható anyagból legyen (tanúsítvánnyal)

 • megfelelően tisztítható/mosható legyen

 • nem lehet lenyelhető darabból

Cumiláncok esetében nagyon szigorúak a szabályok, sőt utóbbi évben még az ETSY-n is törölték ezeknek az árusítását, mert nem voltak biztonságosak. A szalagok nem szakadhatnak el, nem lehetnek rajta kisebb golyók (még szilikonból sem, mert attól még fulladásveszélyes, ha nincs rendesen rögzítve).

A csörgőkhöz olyan karikát lehet használni ami megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik - a függönykarika tilos (törhet, nem feltétlenül bababarát anyagokkal van kezelve!) . Legyen mosható, így csak szilikont, illetve műanyagot lehet behorgolni (köszi az infót Andrea Czéró). Fát csak akkor, ha a horgolás levehető. Zenedoboz - általában moshatóak a szerkezetek kiszáradnak, de jobb ha kivehetőre készülnek.

VARRÁS

Legyen minél kevesebb - ezért jobbak az egybehorgolt figurák.

Általában a saját fonalával szoktuk összevarrni a figurákat, de ha könnyen szakad akkor egy erősebb fonallal kell összevarrni. Varrásnál legyünk alaposak, legyen több szorosabb öltés, dupla csomó. CE minősítési tesztnél egy gép tépi szét a figurákat, a varrás a gyenge pontjuk, ezért erre is nagyon figyelni kell.

MOSÁS - HIGIÉNIA

Alkalmanként ha másnak horgolok amigurumi és betegek a gyerekeim én ki szoktam mosni a kész figurát - mosózsákban, önmagában, minden vegyszer, öblítő nélkül, maximum ecetet használva (ez fixálja a színt, fertőtlenít, tisztít). Vagy bezacskózva mehet a fagyasztóba 24 órára.

Egyébként nem tudhatom mire lesz érzékeny a baba bőre, jobb ezt a műveletet a szülőkre hagyni. Horgolás közben ügyelek a tisztaságra ez a minimum.


Ha kicsiknek, újszülötteknek kérnek tőlem figurát, akkor minden ilyen biztonsági részt megbeszélünk, hogy tudjon róla a vevő. Az ő döntése, hogy mit kér, de ha baj történik akkor az nem csak az ő felelőssége szerintem.

Bárkinek készítek figurát többnyire ezek az alap dolgok, maximum bátrabban horgolok más, szöszös fonallal, vagy használom a biztonsági szemeket.

Remélem hasznos volt számodra az összefoglaló!

Eddig két csörgőmintát terveztem, amiben külön figyeltem a kényes részekre, a fent említett biztonsági részekre. A képekre kattintva részletesebb leírást lehet róluk találni.Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Nem találtad meg amit keresel?

Megjelent mintáimat folyamatosan töltöm fel a boltba, és mutatom be a honlapon, illetve a blogon is. 

Használd a mintakeresőt fonal vagy akár nehézségi szint szerint

amigurumi crochet pattern boogamigurumi horgolásminták

boogamigurumi horgolásminták magyar nyelven